Verantwoord ondernemen

In 1985 hebben wij een koeienstal gebouwd waar de koeien op stro liggen en de mest door een zogeheten grup (of ‘groep’) gescheiden wordt afgevoerd. Dit wordt dan ook wel een grupstal genoemd.

Door de poep en urine gescheiden te bewaren ontstaat er geen amoniak-gas (beter bekend als amoniak emissie). Ammoniak ontstaat immers bij het samenkomen van vaste mest en urine. Door het gebruik van de grupstal is onze amoniak emissie dus beperkt.

Doordat de koeien op een strobed liggen, zorgen de koeien ervoor dat het stro wordt gemengd met de poep (dit wordt ook wel vaste mest genoemd). Deze mest wordt volledig gebruikt om de weilanden te bemesten, waarbij de weidevogels het stro gebruiken voor het maken van hun nest en de strodeeltjes zorgen voor een betere humuslaag. De humuslaag van een weiland is erg belangrijk; regen en voeding wordt door een goede humuslaag beter opgenomen én vast gehouden. Hiermee voorkom je te droge of juist te natte weides. Een gezonde bodem geeft balans in alles wat er groeit en bloeit in je weide.

In 2011 is onze stal verbouwd om een beter klimaat voor de koeien te creëren door middel van meer licht en ruimte. Zo is het oude asbest dak verwijderd en vervangen door een nieuw dak en zijn aan de zijkant van de stal grote roldeuren geplaatst. Daarnaast is het dak destijds voorzien van 60 zonnepanelen, goed voor 15.000 kWh per jaar. In 2013 hebben wij daar nog eens 54 zonnepanelen bijgeplaatst. De in totaal 114 zonnepanelen leveren gemiddeld 30.000 kilowatt per jaar, waardoor bijna alle stroom die wij verbruiken wordt opgewekt door de zon!

Wij maken ook gebruik van een warmteterugwinning installatie, waardoor de warmte van de melk wordt omgezet in warm water. In 2017 is er een nieuwe warmteterugwinning installatie geplaatst, omdat de oude uit 1985 inmiddels versleten was en een nieuwe installatie ook een beter rendement levert. Daarnaast wordt er water bespaard door het reinigingswater van de melkleidingen te gebruiken om de kaasmakerij schoon te maken.

Eind 2018 zijn wij gestart met het vervangen van de TL verlichting door LED verlichting, waarbij we een besparing verwachten van 50% op de elektra voor verlichting.

Januari 2019 zijn we overgestapt op GMO-vrij voer voor de koeien. Hierdoor produceren onze koeien nu dus VLOG-melk, waar wij dan weer VLOG-kaas van maken. VLOG staat voor levensmiddelen die zijn geproduceerd zonder GMO-producten (GMO staat voor genetisch gemodificeerd). Voor de productie van VLOG-melk of VLOG-kaas mogen de koeien alleen GMO-vrij voer eten. Daarnaast komt alle ruwvoer van eigen land (en is dus GMO-vrij) en hoeven wij dus geen extra ruwvoer aan te kopen.


Diergezondheid

Naast verantwoord ondernemen besteden wij ook veel aandacht aan de diergezondheid van onze koeien; een gezonde en blije koe levert de beste kwaliteit melk, en dus ook de beste kwaliteit kaas!

Onze koeien lopen in de zomer dag en nacht buiten en zij worden dan ook buiten gemolken. In het voor- en najaar gaan de koeien ’s avonds naar binnen en mogen zij ’s ochtends nadat ze zijn gemolken weer lekker naar buiten. Al het jongvee gaat in het voorjaar naar buiten en blijven ook dag en nacht buiten.

Als onze koeien binnen in de stal zijn, liggen zij lekker op een bed van stro. De mest wordt buiten bewaard (en dus niet onder stal) waardoor de koeien niet in hun eigen poep staan en dus ook niet de poeplucht inademen. Doordat zij op stro staan, blijven de koeienpoten mooi droog waardoor de koeien dan ook weinig klauwproblemen hebben.

Als de buitentemperatuur boven 10 graden Celsius komt, kunnen wij de grote deuren aan de zijkant van de stal openen zodat de koeien kunnen genieten van extra frisse lucht.

 

Opvallend is dat onze koeien gewoon nog hoorns hebben; wij vinden het een wezenlijk onderdeel van de koe (koeien hebben van nature hoorns) en daarom onthoornen wij onze kalfjes niet. Daarnaast fungeert de hoorn van een koe als voorraadruimte van mineralen.

Leuk weetje: omdat onze koeien veel persoonlijke aandacht krijgen doordat ze niet met een melkrobot worden gemolken – maar stuk voor stuk door boer Klaas en boer Bart – zijn de meeste van onze koeien doorgaans erg lief en houden ervan om lekker gekriebeld te worden.