OVER ONS

foto 3Kaasboerderij ‘’De Franschman’’ ligt op het punt waar drie belangrijke wegen samenkomen: de Eeuwigelaan uit Bergen, de Zeeweg uit Bergen aan Zee en de Herenweg uit Egmond. Vermoedelijk ontleent de boerderij zijn naam aan een Franse soldaat die in 1799 tijdens de Slag bij Bergen hier is omgekomen en later is teruggevonden.

 

 

10 kaasmaken4In de nieuwe stal aan de Herenweg vindt u de traditionele kaasmakerij. Twee ochtenden in de week wordt er 100 kilo kaas uit 1000 liter melk gemaakt, direct nadat Klaas zijn 40 koeien heeft gemolken. De melk is dan nog warm en dit verklaart het verschil tussen fabriekskaas en de Echte Boerenkaas. Boerenkaas wordt alleen van de allerbeste kwaliteit melk gemaakt en daar worden dan ook hoge eisen aan gesteld.

 

 

10 kaasmaken9In 2011 heeft Kaasboerderij de Franschman haar 25 jarige jubileum gevierd. In 1986 zijn Klaas en Cathrien gestart met het maken van Echte Boerenkaas. Destijds maakten zij ook andere zuivelproducten zoals vla, yoghurt, kwark en boter. Hedendaags beperken zij zich alleen nog tot het maken van de Echte Boerenkaas.

groenelijn

U kunt de kaas van Kaasboerderij de Franschman terugvinden in enkele horecagelegenheden:

Kilokaasje de Franschman– Strandpaviljoen Zuid te Bergen aan Zee
– Strandpaviljoen SB Noord te Bergen aan Zee
– Hotel Blooming te Bergen
– Restaurants Zilte Zoen te Bergen aan Zee, Schoorl en Egmond aan Zee
– Hotel Nassau Bergen te Bergen aan Zee